Babí léto u Sudoměře

2021-10-02%2014-07-07

V roce 2021 se rekonstrukce bitvy u Sudoměře konala první říjnovou sobotu. Snad ještě nikdy nebylo babí léto na bojišti mezi rybníky Markovec a Škaredý tak nádherné. Zatímco ranní mlhy nad rybníky vytvářely romantickou atmosféru přímo nutící se vymotat z teplých kožešin a vyčesat slámu z vlasů po osvěžujícím spánku ve stanu, odpolední sluncem zalitá obloha musela hřát na duši každého diváka i účastníka.

2021-10-02%2014-29-10

Téměř letní počasí vylákalo historické jádro Krkavců k účasti na táborovém ležení i na obou odpoledních bitvách. Do boje jsme vyslali dva střelce z kuší a jednoho z píšťaly. Pravidelné tréninky s mečem byly zúročeny poté, co katolická jízda zaútočila na vozovou hradbu, a dala příležitost Chrisovi a Doktorovi po vystřílení munice bravurně odrážet dlouhými meči marné útoky železných pánů. Jak bitva dopadla, netřeba rozvádět.

Sudoměř byla příležitostí dále otestovat táborové vybavení. Čím více repliky vybavení středověkého tábora používáte, tím více odhalíte příležitosti k dalšímu vylepšení.

2021-10-02%2015-53-31

Veliká pochvala Leni a Madle za výborná středověká jídla, tentokrát podle receptů francouzské kuchyně. McLaynovi s Verčou dík za svědomité střežení tábora v průběhu bitvy.

I tentokrát měli diváci při návštěvě krkavčího ležení možnost ponořit se s námi aspoň na chvilku do tajů středověku. Chris s Doktorem předvedli něco ze šermířského umění, a malí i velcí kluci si mohli s Teodorrem dokonce vystřelit z husitské píšťaly.

Akce tohoto typu jsou vždy příležitostí k doplnění osobního i skupinového vybavení, rozmluvám s ostatními účastníky a získávání „reenactorského know-how“, a hlavně inspirací pro další zdokonalování se v tomto zajímavém koníčku.

Sudoměř 2021 je za námi, ať žije Sudoměř v březnu 2022!

Můžete si prohlédnout fotogalerii na našem Rajčeti.

Článek Českobudějovického deníku

Video bimboJB

Předchozí příspěvek Následující příspěvek