Nabitý víkend v režii Krkavců

V sobotu 25.7.2020 měli Krkavci nezvykle nabito. Zúčastnili se totiž hned dvou akcí naráz: rekonstrukce bitvy u Sudoměře a HEMA turnaje Žilinský Kumšt.

Vítězství u Sudoměře po šesti stech letech, Krkavci byli při tom!

V netradičním termínu dne 25. 7. 2020 se po šesti stoletích opět uskutečnila bitva u Sudoměře. V tomto dni se uskutečnily bitvy dokonce dvě - jedna za strašlivého horka, krátce po době oběda; druhá v podvečer po intenzívním, o to více však osvěžujícím dešti. SHŠ Krkavci měla nezanedbatelné zastoupení jak ostřílenými veterány mnoha bojů v plné zbroji, tak několika skromněji oděnými rekruty v roli střelců z kuší. Zatímco Christophe a Karel rozsévali v největší vřavě zkázu svými dřevcovými zbraněmi, nováčci s McLaynem si vedli velmi dobře a měli přesnými zásahy svých šipek významný podíl na řídnoucích počtech útočících papeženců. Mik mezitím z bojového vozu děsil nepřátele a jejich oře hromovými ránami z píšťaly. Byť byla přesila katolických pánů značná, a to jak počtem pěších ozbrojenců, tak mimořádně hojnou přítomností jezdců, husitské vojsko odolalo a tak jako před lety zahnalo nepřátele na ústup.

Zatímco na poli slávy byli urození páni a boží bojovníci nesmiřitelnými nepřáteli, v táboře Krkavci sdíleli pohostinnost s družinou urozeného pána Hynka Krušiny z Lichtenburka. Hlavní kuchař Mik s dívkami kompanie i spřátelené družiny skvostně vedly kuchyni a po tři dny připravovaly znamenitou krmi podle původních středověkých receptů. Skvěle se osvědčil nový stanový přístřešek, vlastnoručně vyrobený členy skupiny. Silný sobotní odpolední déšť se postaral o jeho řádné “pokřtění”, bez úhony na jeho stavu a na šatstvu osazenstva.

Sudoměř 2020 bude v krkavčí historii zapsána jako toho roku jednoznačně nejlepší akce svého druhu (pramálo je příčinou skutečnost, že to bude zřejmě kvůli novému moru z východu akce jediná). Příjemná atmosféra ve skvělé společnosti je zárukou nezapomenutelných vzpomínek. Všem zúčastněným velké díky!

Odkazy k akci z externích zdrojů:

Žilinský Kumšt III.

V ten samý den, co skupina odrážela útoky nepřátel u Sudoměře, se jediný zástupce Krkavců - Gandalv - vydal až na Slovensko do Žiliny soutěžit v HEMA turnaji Žilinský Kumšt III. Náš zástupce se účastnil obou dostupných kategorií - meč a pěstní štítek a dlouhý meč.

Výlet do Žiliny začal již v pátek kolem poledne, a to spolu se spřátelenými šermíři z nám velmi blízké školy šermu Digladior. Utvořili jsme tak větší Pražskou výpravu. Do Žiliny jsme dorazili před osmou hodinou večerní, takže zbyl akorát čas na to se dobře navečeřet, vyčistit zbraně a soustředit se na výkon následující den. Turnaj samotný se odehrával ve sportovní hale Spojené školy v jihovýchodní části Žiliny. Do haly jsme dorazili již ráno, abychom se stihli včas zaregistrovat a připravit. U vchodu do haly organizátoři každému měřili teplotu a rozdali roušku, kterou bylo nutné nosit ve všech vnitřních prostorách neustále, pokud člověk zrovna nešermoval.

Meč a pěstní štítek

Této kategorie se celkově účastnilo 20 šermířů z Česka, Slovenska a Polska. První fáze byla skupinová, tedy ve skupině bojoval každý s každým do 5 vítězných bodů. Gandalv byl ve skupině číslo 3, která čítala celkem 6 účastníku, tedy 5 soubojů. Z těchto pěti soubojů Gandalv třikrát zvítězil a dvakrát prohrál. Konkrétně Gandalvovy souboje dopadly takto:

Soupeř Výsledek
Veronika Jandušíková 5:3 ✓
Igor Kois 5:3 ✓
Viktor Kliment 4:5 ✗
Ondrej Šauša 2:5 ✗
Stefan Valyi 5:4 ✓

Gandalv v rámci skupiny skončil na děleném 2.-4. místě a postoupil do vyřazovacích soubojů, kam postoupilo 16 nejlepších šermířů ze skupinové fáze. Ve vyřazovacích soubojích, které jsou, na rozdíl od těch skupinových, na 7 vítězných bodů, se Gandalv v prvním kole potkal s Matějem Horňákem z Šermírny Luka. Gandalv souboj vyhrál pohodlně 7:3. Ve druhém kole, kde bylo 8 nejlepších (tedy čtvrtfilnále) Gandalv narazil na šermíře nejznáměšjího - Martina Fabiana z Bratislavského šermiarského spolku. Souboj to byl vesměs vyrovnaný, nicméně vítězství se nakonec nepodařilo ukořistit a Gandalv prohrál 5:7. V kategorii meč a pěstní štítek se Gandalv celkově umístil na 5.-8. místě (kvůli novému systému pro správu turnaje neměli organizátoři v době psaní tohoto článku hotové úplné pořadí). Na to, že meči a pěstnímu štítku se na trénincích nevěnujeme doslova vůbec, je to velmi dobrý výsledek! Gratulujeme!


Za poskytnutí fotografií děkujeme organizátorům: Cech Terra de Selinan

Dlouhý meč

Druhá a pro nás hlavní kategorie. Zúčastnilo se jí rovných 50 šermířů z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Německa a Rakouska, tedy skutečně mezinárodní prostředí. Stejně jako v předchozí kategorii, i zde měl turnaj skupinovou a vyřazovací fázi. Ve skupinové fázi Gandalv zápolil ve skupině č. 6, která měla 6 soutěžících, tedy 5 soubojů. Z těchto pěti soubojů Gandalv vyhrál všechny a stal se tedy vítězem skupiny! Konkrétně souboje vypadaly takto:

Soupeř Výsledek
Peter Vilhan 5:4 ✓
Lubomír Pečiva 5:4 ✓
Tomáš Musil 5:4 ✓
Matěj Andrejkovič 5:3 ✓
Tomáš Bielesch 5:4 ✓

Do vyřazovacích soubojů postoupilo 48 z 50 šermířů. Vzhledem k výbornému výsledku ze skupiny měl Gandalv v prvním kole volný postup mezi nejlepších 32. V kole druhém změřil síly se Svetozárem Sádeckým z Bratislavského šermiarského spolku. Bohužel, Gandalv tento souboj prohrál 5:7. Po skvělé skupině tak šlo o poměrně studenou sprchu a konečné 17.-32. místo (stejně jako u meče a štítku, v době psaní tohoto článku nebylo k dispozici úplné pořadí). Navíc, po shlédnutí záznamu jsme zjistili, že během souboje došlo k chybě ve skórování a soupeři byl připsán 1 bod navíc, kdy se stav změnil z 3:4 na 5:4. Bohužel si toho Gandalv během souboje nevšiml (což je naprosto pochopitelné, během souboje má šermíř úplně jiné starosti). Samozřejmě nechceme rozporovat výsledek turnaje či se dožadovat nějaké reklamace, chyby se stávají. Kontaktovali jsme organizátory, ti uznali chybu a omluvili se, což naprosto příjmáme a nemáme jim nic za zlé. Ale doufáme, že příště už se to nestane :-).


Za poskytnutí fotografií děkujeme organizátorům: Cech Terra de Selinan

Záznamy soubojů

Na záznamy Gandalvových soubojů v obou kategoriích se můžete podívat na jeho YouTube:

Předchozí příspěvek Následující příspěvek