Sudoměř 2022

akce bitva

Krkavčí Sudoměř 2022

Jarní rekonstrukce bitvy u Sudoměře měla pro Krkavce malinko jiný průběh než obvykle. Vzhledem k svéráznému počasí poslední dekády března 2022, kdy krásné teplé slunečné dny střídaly mrazivé noci, byla zvolena varianta jednodenní účasti. Zatímco někteří dorazili toho sobotního rána přímo na místo bojiště, předvoj dorazil do jižních Čech už večer předtím. Namísto trávení noci ve stanu využilo toto krkavčí jádro štědré pohostinnosti pána na Kestřanech na nedaleké Horní tvrzi, který zcela nezištně poskytl nocleh v romantických (a hlavně vyhřátých) prostorách hospodářského zázemí této jedinečné památky. Po představení s tvrzní čeládkou jsme měli možnost seznámit se při poslechu dobové hudby v podání skupiny Subulcus s exkluzívními poklady místních sklepů. Buď dojem z působivého genia loci, nebo objem lahví způsobil, že se dobře a dlouze spalo, snad jen malinko hůř vstávalo.

Zastoupení v bitvě bylo ukázkovým průřezem husitského vojska. Chris v těžkém odění spolu s Karlem v polotěžkém bojovali v největší vřavě, zatímco lehkooděný Teo s cepem srdnatě bránil vozy a na konci dorážel prchající panské. Svou premiéru pod Krkavčím praporem (doslova) si odbyl na bojišti i nováček Adam, který byl s korouhví vidět odevšad a vždy.

teo%20vuz%20adam%20flag

S ohledem na jednodenní účast bylo připraveno jen jedno hlavní jídlo. Kouzlem nechtěného připravily Lenislava a Argel výtečné uzené se švestkovou omáčkou zcela dobově na dřevěných rožních, čímž se stalo naprosto božským. Vůně se linula tak daleko, že přitahovala zájem návštěvníků, kterým jsme museli důrazně vysvětlovat, že vydatná krmě z polního ohniště není pro ně, ale pro naše bojovníky.

teo%20woodchuck

Bez nadsázky lze zhodnotit účast na akci jako sice kratší, ale o to intenzívnější reprezentaci skupiny na poli českého a moravského reenactmentu.

krk%20trio

Sudoměří tak byla úspěšně zahájena krkavčí sezóna 2022. Směle HRRR do dalších bitev!

Článek v Jihočeském deníku

Předchozí příspěvek Následující příspěvek