Bitva Trocnov 2023

akce bitva

Finis coronat opus. A v případě účasti Krkavců na Trocnově v roce 2023 se beze vší pochybnosti jednalo o impozantní závěr sezóny tradičních bitev.

krkavci

Co do účasti šlo o nejpočetnější účast Krkavců na bitevním víkendu po dlouhé době. Náš tábor jsme spojili se spřátelenou družinou pana Buška ze Žampachu a díky tomu čítal neuvěřitelných 22 reenactorů. Naší kuchařce Léně přibylo pár šedivých vlasů, ale bříška byla nakonec naplněna a atmosféra neopakovatelná.

jizda

Pravděpodobně poprvé ve své historii nasadili Krkavci jezdectvo, a to v nemalém počtu! Přestože věkem spadali naši jezdci (tedy jezdkyně pod dohledem seniorního člena) do výrazně nižší věkové kategorie, výkony se vyrovnali starým ostříleným harcovníkům. Klobouk (samozřejmě ten železný) dolů.

ukazka-jizdy

Součástí programu byla i ukázka výcviku jezdectva, kterou pod vedením pana Buška uskutečnila právě krkavčí jízda i pěchota.

chris

Došlo i na turnaj šlechticů a družin, ve kterém skupinu reprezentoval francouzský šlechtic hrabě Charles d´Artois v podání Chrise. V rámci volných střetů si pak skvěle vedli Karel a Petr K.

kukla

Pravá show ovšem nastala v podobě tzv. "holywoodské" bitvy. Organizátoři (Sub Utraque) totiž pojali akci trochu netradičně. Kromě historicky věrné rekonstrukce boje z předhusitského období proběhlo něco, co nejspíš vstoupí do dějin českého historického šermu. Parodii na natáčení filmu z předhusitského období posunuli účastníci o několik levelů výš, dál, no prostě úplně jinam, než samotní organizátoři původně nejspíš plánovali. Takže kromě naprosto pošahaného filmového štábu byli při té taškařici k vidění bojovníci připomínající vikingské bersekry, pestrobarevné paruky, kožešiny kolem ramen ve stylu valašských bačů, kroužkové kukly přímo na holých hlavách (au!), vybavení z počátku křížových výprav i z období třicetileté války, naše nová poklička na hrnec jako štít i jeden strašný Sauron a jeden roztomilý mouřenín.

karate-kid

Ani Krkavci se nenechali zahanbit, a kromě zmíněných jezdců tam kosil nepřátele Jakub rovnou dvěma kušemi (v každé ruce jednu) i Teo v beránčím rouše dobře mířenou sérií kopů ve stylu Karate Kid. Do boje tentokrát zasáhly i naše ženy, tedy Léňa, Verča a Thaen, které v rámci čistě ženské jednotky s hráběmi a motykami v rukou bitvu nakonec rozhodly.

holky

Zážitek z akce nemohlo zkazit ani tradiční Trocnovské počasí. Občasný drobný deštík naopak jistě přispěl ke sblížení osazenstva.

Následná nedělní exkurze do skanzenu pak naznačila další možné výzvy a možnosti posunu a působení Krkavců na poli českého reenactmentu.

Všem zúčastněným obrovské díky a třikrát KRÁ!

pechota

Můžete si prohlédnout fotogalerii na našem Rajčeti:

Fotogalerie od SrneckaCB (srncova-stepanka):

Předchozí příspěvek Následující příspěvek