MČR HEMA 2023

akce turnaj

uvodni

Pokud je něco, co našim šermířům určitě nechybí, je to zdravá soutěživost. I proto jsme se po celoročním tréninku znovu objevili na Mistrovství České republiky v historickém šermu, které jsme spolupořádali se školou historického šermu Digladior.

A že to byl zápas na celý den. Soutěžilo se totiž hned ve třech kategoriích, které byly každá rozdělená na skupiny a eliminace. První dvě, tedy dorost a ženy, stihli organizátoři i soutěžící vyhodnotit za dopoledne. Zato kategorie open, kde do sebe třískali fedrem dospělí muži i čtyři odvážné ženy, trvala o něco déle. Zapojilo se do ní totiž úžasných 45 zájemců o titul mistra republiky a to z hromady různých šermířských spolků, kumpanií, gangů a dalších organizací po celém Česku.

Ale to už trochu předbíháme. Nejdřív se totiž musíme pochlubit tou první kategorií, ve které jsme měli svého reprezentanta. Do kategorie ženy vyslali Krkavci svou nejlepší šermířku Marii Volekovou. Tam nám vybojovala úžasné a v tvrdé konkurenci vynikající sedmé místo (z osmi, ale nikomu to neříkejte). Prvním místem v kategorii ženy se může pochlubit Klára Burešová ze spolku Scherma Storica Firenza, na druhém místě skončila Terezie Sedláková z Digladioru a třetí se umístila Pavla Markupová, rovněž z Digladioru.

Kategorie open už byla o poznání větší. Mezi 45 bojovníky o titul mistra republiky byli i tři naši borci, kteří se hrdinně utkali s tím nejlepším, co Česko může nabídnout. Náš David Kuzder se sice i přes vypětí všech sil nedokázal dostat ze skupiny do eliminace, našim dalším dvěma reprezentantům se ale dařilo o něco lépe. Jan Žegklitz, pro důležité lidi známější jako Gandalv, se v eliminaci dovedl vyšplhat až na 22. místo. Náš třetí borec, kterým byl Petr Vincena, pro sebe obsadil 21. místo.

V podvečer už bylo o titulu mistra republiky v historickém šermu rozhodnuto. Na prvním stupni stanul Pavel Dostál z Pardubického spolku šermířského, který mimochodem vyhrál i letošní Krkavčí jarní fechtík, takže jsme mu přichystali velmi dobrou přípravu. Druhé místo zabral Václav Sokol a třetí byl Ondřej Malina z Rožnosvkého Šermířského Klubu. Vítězům blahopřejeme!

hromadna

Předchozí příspěvek Následující příspěvek