Dne 30.10.2021 jsme uspořádali malý HEMA turnaj. Celá akce byla zamýšlena jako protiváha klasickým velkým turnajům, lokální turnaj pro kluby z blízkého okolí a příležitost pro začátečníky vyzkoušet si turnajovou atmosféru s nižší konkurencí.

Zjevně jsme to neodhadli, mezi prvními přihlášenými byl Filip Višňovský ze Žiliny, 154. nejlepší šermíř podle HEMA ratings, s kolegou. Pardubice vyslaly také silnou sestavu, ale s nimi jsme už počítali. Snaha byla mít zastoupení co nejvíce klubů, což se docela vydařilo. Selinan, PSA, Rotyka, HELOPS, Duelanti, Argument. Krkavci a Digladior se podíleli jen jako organizátoři a rozhodčí.

Celkem bylo bylo zapojeno 14 bojujících, 2 rozhodčí, 2 asistenti, 4 pomocníci, zdravotník a Gandalv jako hlavní organizátor. Plus doprovod. Zápolilo se na dvou planších v boji dlouhým mečem. Zkusmo jsme upravili pravidla, že nelze vyhrát sousekem, vítězný zásah musí být čistý. Názory na tuto úpravu se lišily. Souboje se neprotáhly o moc, ale určitě končily těsněji než se standardními pravidly. Z diváckého pohledu byly dramatičtější.

Měsíc před datem konání nám odřekla naše kmenová tělocvična v Dejvicích kvůli malování. Naštěstí se podařilo sehnat dobrou náhradu v ZŠ Na Chodovci.

Průběh byl překvapivě hladký, registrace, souboje, technika, vyhodnocení... Vše šlo podle plánu. Dokonce se podařilo skončit o hodinu a půl dřív. První místo vyhrál Pavel Dostál z PSA, druhý byl Martin Vrábel z Rotyky a na třetím místě se umístil Ondřej Herčík z HELOPS. Velkým překvapením pro nás bylo, že se nám před turnajem ozval Mac s nabídkou sponzoringu a tak jsme kromě medailí mohli rozdávat i praktické dary z Mac Armoury (chrániče paží, kyrys, podkolenky a triko).

Po přesunu do nedaleké hospody jsme se pustili především do diskuze na téma, jak k HEMA přitáhnout diváky. Pokud někdo z čtenářů ví, ozvěte se nám, na místě jsme to nevymysleli.

Děkujeme všem účastníkům a hlavně rozhodčím - Vláďovi z Digladioru a Honzovi z Rotyky. Vzhledem k úspěchu akce počítáme s tím, že takovéto turnaje budeme pořádat častěji.


Kompletní výsledky

Pořadí Jméno Klub
1. Pavel Dostál PSA
2. Martin Vrábeľ Rotyka
3. Ondřej Herčík HELOPS
4. Filip Višňovský Cech Terra de Selinan
5. Viktor Kliment Rotyka
6. Jan Mesarč PSA
7. Maroš Lacinák Cech Terra de Selinan
8. Petr Erlebach HELOPS
9. Antonín Zajíček Rotyka
10. Jan Blažek Duelanti od sv. Rocha
11. Adéla Wurstová PSA
12. Jindřich Tichý Poslední Argument
13. Lukáš Kubacki Duelanti od sv. Rocha
14. David Javůrek Poslední Argument

Previous Post Next Post